Wat zijn nokvorsten

Wanneer u een woning of pand heeft met een hellend dak, dan heeft u ook nokvorsten. De nokvorsten bevestigen de twee dakhelften die op de top samenkomen. De nokvorst heeft dan ook meerdere doelen, als eerste het verstevingen en bij elkaar houden van uw dak en als tweede het mooi afwerken van uw dak. Zonder nokvorsten kunnen uw dakpannen namelijk verschuiven, met alle gevolgen van dien. Een nokvorst is een vaak gemaakt van keramisch materiaal en heeft een bolle vorm. Hierdoor kan het eenvoudig bovenop uw huis gevestigd worden. Het houdt dan ook bij een hellend dak de twee dakhelften stevig vast en voorkomt verschuivingen van de dakpannen.

De eindvorsten en beginvorsten op uw dak

Het opleveren van een dak eindigt vaak bij de nok. Waarbij een mooi opgemaakt dak tussen de nokvorsten beginvorsten en eindvorsten heeft. Deze begin en eind stukken maken het dak compleet en zorgen voor een mooi aanzicht. Ook zorgen ze er bij hoekwoningen voor dat regen en wind niet onder de dakpannen kan komen en dat water zich niet onder de nok kan ophopen.

Nokvorsten: het hoogste punt van uw dak

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen vormen uw nokvorsten de piek van uw woning. Uw nokvorsten krijgen dan ook veel te verduren, zoals hagel, regen en sneeuw. Uw nokvorsten moeten daarom goed bevestigd zijn aan uw dak om bij windstoten verschuivingen te voorkomen. De nokvorsten zijn daarom een essentieel onderdeel van uw dak en dienen extra gecontroleerd te worden bij inspectie en onderhoudswerkzaamheden.

Veelvoorkomende problemen bij nokvorsten

Daken van woningen en panden die niet regelmatig onderhouden worden kunnen last krijgen van mosvorming onder de nokvorsten. Het mos kruipt dan langzaam tussen de nok en het dak en nestelt zich daar. Dit kan grote gevolgen hebben voor de stabiliteit van uw dak en is de oorzaak van lekkages. Deze vervelende vorm van dak lekkage is echter eenvoudig te voorkomen met gedegen en regelmatig onderhoud.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *