Dakpannen: welke keus is er?

Wanneer u een schuin of hellend dak heeft, in vele varianten mogelijk, zult u hoogstwaarschijnlijk een pannendak hebben. Bij nieuwbouwrenovatie of lekkage moeten er dakpannen, nokvorsten of gevelpannen gelegd of vervangen worden. Deze pannen moeten passen bij dat wat er al op uw dak ligt, passen bij uw smaak in geval van nieuwbouw of renovatie of passen bij de stijl van het huis of het straatbeeld. Deze keuze in deze producten is groot. Totaal Dak Specialist helpt u uiteraard bij deze afwegingen.

Betonpan of kleipan?

Dakpannen zijn er kort gezegd in twee groepen; de gebakken keramische pannen en de betonpannen. Beton wordt niet gebakken, in tegenstelling tot de keramische variant.

Beton is sneller te verwerken, en de maatvoering is variabeler. Daarbij is beton minder belastend voor het milieu omdat ze volledig recyclebaar zijn en niet op hoge temperatuur gebakken hoeven worden. Betonnen pannen, ook wel sneldakpan genoemd, zijn bovendien stukken goedkoper. Bovendien zijn ze niet onderhevig aan werking en zullen niet kromtrekken en door het gewicht en de verankering liggen zij zeer stabiel Er is wel een keerzijde; Pannendaken met betonnen dakpannen blijven minder lang mooi. Omdat de toplaag aan slijtage onderhevig is verliezen ze kleur en zijn ze eerder vuil en gevoeliger voor groene aanslag.

Keramische of kleien dakpannen zijn al zo oud als Rome. Ze zijn duurzaam en blijven mooier. Iedereen kent de terracotta kleurige pannen, maar tegenwoordig zijn ze in vele verschillende kleuren en afwerkingen te verkrijgen. Die kleur is duurzaam. De dakpan wordt geglazuurd (verglazen), gesmoord (extra doorbakken zonder zuurstof toevoer) of geëngobeerd (meebakken van een vloeibare dunne kleilaag). Deze pannen hebben een gladder oppervlak en zullen minder snel vuil worden. U kunt daarbij kiezen voor een glimmende of matte afwerking.

Welke keus u ook maakt Totaal Dak Specialist zal u helpen met gedegen advies en er een prachtig dak van leggen.

Vele vormen, kleuren en toepassingen

  • Vlakke en holle dakpannen; dit beïnvloed het uiterlijk van het dak.
  • Nokvorsten of nokpannen; een speciale pan bovenop de nok die beide schuine zijden verbind, door deze pan vast te zetten is het dak beter beschermd tegen afwaaien van pannen.
  • Hoekpannen of gevelpannen; bij een (half) vrijstaand- of hoekhuis is dit de pan die door een haakse hoek het dak aan de zijkant afdicht.
  • Hoeknokpan of eindvorst; de laatste pan van de nok die niet alleen het rijtje afdicht maar ook een overlap maakt naar de gevel.

Het spreekt voor zich dat er een keur aan keuzen is qua uiterlijk, maar vooral dat deze pannen goed moeten passen op de afmetingen van uw dak. Om afwaaien, lekkage of ander leed te voorkomen dient er dus een zorgvuldige, gedegen afweging gemaakt te worden waarbij Totaal Dak Specialist u een professioneel advies kan geven. Bel voor meer informatie naar 040-2026744.

Hoekpannen en gevelpannen

Wanneer u de vraagt krijgt, denk eens aan uw dak. Dan denken de meeste mensen aan hun dakpannen, maar wist u dat uw dak naast uw dakpannen wel 15 verschillende hulpstukken en producten kan bevatten. Van Hoekkeperpannen tot gevelpannen en van nokvorsten tot knikvorsten. Allemaal onderdelen die uw dak stevig bij elkaar houden en het regenwater naadloos naar de grond toe leiden. Zonder deze onderdelen zou uw dak en dakpannen niet kunnen functioneren. Op deze pagina vind u meer informatie over specifieke hulpstukken die zich mogelijk bevinden in uw dak.

De Hoekkepervorst

Het hulpstuk de hoekkepervorst komt voor bij woningen met hoge daken, de hoekkepervorst zit tussen het broekstuk en de knikvorst.

De gevelpan

Deze pan vindt u aan het einde van de gevel. Deze pan lijkt op een gewone dakpan, maar heeft aan kant waar de gevel zit een aflopende hoek. De gevelpan kunt u verkrijgen voor een rechter en linker kan van het dak.

Een dakpan die nestelende vogels verwelkomt, de zwaluwpan

Sommige daken hebben dakpannen die ruimte hebben die van onderen bereikbaar is. Dit zijn vaak zwaluwpannen. Dakpannen waar sommige vogelsoorten zich kunnen nestelen. Denk aan vleermuizen, huismussen en zwaluws.

Een reactie op “Dakpannen: welke keus is er?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *