Zonnepanelen

Hoe mooi zou het zijn als u zelf uw groene stroom opwekt via uw dak? U verlaagt uw stroomrekening aanzienlijk of zelfs helemaal. Met zonnepanelen op uw dak ontziet u het milieu en verlaagt u uw kosten.

Bekijk ook informatie over:

  • hoe werkt een zonnepaneel
  • opbrengsten van zonnepanelen
  • kosten zonnepanelen

Zonnepanelen op een plat dak

Ook op platte daken is het mogelijk zonnepanelen te plaatsen. Deze zonnepanelen zijn van de grond vaak niet te zien en worden hellend geplaatst in de optimale positie naar de zon. Het grote voordeel van een plat dak, is dat de zonnepanelen altijd in de beste positie geplaatst kunnen worden richting het zuiden. Het is wel belangrijk goed te controleren of er geen schaduw op het dak kan komen van bomen of gebouwen. Dit moet ook op meerdere tijdstippen van de dag gecontrolleerd worden, want een schaduwloos dak in de ochtend kan wel in de middag schaduw hebben door de rotatie van de aarde ten opzichten van de zon. Ook moet er voldoende ruimte zitten per zonnepaneel om complicaties te voorkomen.

Zonnepanelen op een hellend dak

Heeft u een hellend of schuin dak, dan moet u met de volgende factoren rekeninghouden, wanneer u overweegt zonnepanelen op uw dak te plaatsen. U kunt zonnepanelen aan beide zijde van uw dak plaatsen, maar de ligging van de zonnepanelen is erg belangrijk voor het rendement. Zonnepanelen moeten zoveel mogelijk richting het zuiden geplaatst worden voor optimaal rendement. Hoewel het zuiden de optimale richting is, kunnen zonnepanelen in andere standen en hoeken ook goed functioneren. De optimale hoek voor zonnepanelen zit tussen de 34 en 38 graden.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Altijd al uw eigen groene stroom willen opwekken? Dat kan op de meeste daken eenvoudig met zonnepanelen. Totaal Dak Specialist plaatst zonnepanelen op hellende en platte daken, zodat u uw eigen energie kunt opwekken en uw energierekening fors kan verlagen. Bel voor meer informatie over onze werkzaamheden 040-2026744 of mail ons via info@tbgs.nl

Een zonnepaneel is gemaakt van laagjes silicum. Wanneer het zonlicht hierop schijnt, wekt dat een elekrtische spanning op, wat ook wel een fotovoltaische reactie genoemd wordt. Deze stroom wordt weer omgezet naar stroom met een voltage van 220 watt, die u thuis kunt gebruiken om uw huishoudelijke apparaten te laten functioneren.

Wat levert een zonnepaneel op?

Het vermogen dat door zonnepanelen op uw dak opgewekt wordt, wordt uitgedrukt in watt-piek ofwel (WP). Dit is het vermogen dat uw zonnepaneel kan opwekken bij optimale condities, zoals heldere zonnige dagen in de middag, wanneer de zon op zijn hoogste punt staat. Bij optimale omstandigheden kan uw zonnepaneel tussen de 200 en 220 kWh per jaar opleveren. Met meerdere zonnepanelen kunt u dus uw stroomverbruik zelf opwekken. Op uw energierekening kunt u zien hoeveel stroom u per jaar heeft verbruikt en hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om dit terug te verdienen. Met alsmaar stijgende energietarieven en energiebelastingen loont het snel om te investeren in zonnepanelen.

Hoe wordt een zonnepaneel gemaakt?

Zonnepanelen bestaan voor een groot deel uit laagjes silicium. Silicium wordt gewonnen uit zand, er is daarom ook geen tekort aan Silicium in de wereld. Naast water komt zand het meeste voor op onze aarde. Wanneer de Silicium gewonnen is, wordt het gezuiverd tot een bijna perfecte staat van meer dan 99%. Deze worden vervolgens gevormd tot zonnecellen en voorzien van een beschermende glas laag en coating. Door meerdere zonnecellen aan elkaar te schakelen ontstaat een zonnepaneel.

Opbrengst van zonnepanelen

Wanneer u zonnepanelen op uw dak plaatst doet u dit waarschijnlijk om het milieu te ontzien en om uw energierekening te verlagen. Een verstandige keuze, die alleen maar interessanter wordt door dalende prijzen voor zonnepanelen en stijgende energieprijzen door belastingen van de overheid.

Opbrengst zonnepaneel

Een zonnepaneel wekt tussen de 200 en 220 kWh per jaar op. Heeft u een stroomverbruik per jaar van 3.000 kWh dan heeft u tussen de 15 en 20 zonnepanelen nodig om uw stroomverbruik zelf op te wekken.

Terugverdientijd zonnepanelen

Wanneer u 15 tot 20 zonnepanelen laat plaatsen, moet u rekening houden met investeringen tussen de 6.000 en 8.000 euro. Wanneer u uw eigen stroomverbruik volledig opwekt, bespaart u met een verbruik van 3.000 kWh afhankelijk van uw tarieven tussen de 600 en 700 euro per jaar. Uw zonnepanelen kunt u dus in 10 jaar terugverdienen.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Een kwalitatieve zonnepaneel die goed geinstaleerd is, gaat zeker 20 tot 25 jaar mee. Dit maakt zonnepanelen een zeer rendabele en interessante investering. Zelfs wanneer u de 25 jaar niet volledig in de woning woont, verhogen zonnepanelen de waarde van uw woning

Webpage